Palestinsk olivolja

Vår ekologiska olivolja är kallpressad, fruktig och av hög kvalité. Oljan produceras av bondekooperativ på Västbanken, med stöd av organisationen Palestinian Agricultural Relief Committees, PARC. Oljan passar till matlagning såväl som i sallader och dressingar. Oliverna skördas för hand och pressas i kooperativt ägda olivpressar. Oljans kvalitet säkerställs av oberoende laboratorier utanför landet innan tappning på glasflaskor.

Olivträd har funnits i Palestina i tusentals år. Träden ger i regel riklig skörd vartannat år och lägre skördar vartannat. Miljön kring träden, i kombination med olika odlingsmetoder, ger oljan dess smak, lukt och färg. Oliverna plockas i oktober–november och skörden engagerar stora delar av befolkningen. Under de senaste åren har ekologisk certifiering av oljan ökat och exporten till rättvisa handelsorganisationer och solidaritetsgrupper i Europa, USA och Japan har blivit allt viktigare.

Den olivolja Jord & Frihet importerar produceras av bondekooperativ anslutna till en av Palestinas största NGO:s, Palestinian Agricultural Relief Committees, PARC. Organisationen arbetar för böndernas intressen i en mängd frågor. Insamlandet, kvalitetskontrollen, marknadsföringen och exporten av oljan sköts av PARC och deras dotterbolag Al Reef. Jord & Frihet besöker regelbundet PARC och olivkooperativen för att hålla oss uppdaterade om deras situation.

Jord & Frihet importerar en container om året från Palestina, den brukar vanligtvis komma i feb-april och innehåller olja från föregående års skörd. Hållbarheten är 18 månader.

Oljan är ekologiskt certifierad i enlighet med EU-lag av COAP och SMAK (PS-BIO-163) och är producerad i enlighet med EU-reglemente 848/2018 och 889/2008. ISO 22000 certifiering av UKAS.