Maftoul – palestinsk couscous

Maftoul, eller palestinsk couscous som den också kallas, är en ingrediens i traditionell palestinska matlagning. Couscous kommer ursprungligen från det marockanska köket och togs till Palestina av marockanska immigranter, där den sen modifierades och döptes till maftoul. 

Tillverkningen av maftoul kan kallas ett mathantverk, där en kärna av en mörkare vetesort rullas för hand tills den fått rätt storlek och form. Efter själva tillverkningen ångkokas maftoulen och torkas, för att sedan torkas ytterligare en gång, i solen, under ett skyddande tak.

Den maftoul Jord och Frihet importerar producerades ursprungligen av kvinnor i Gaza. Efter den israeliska blockaden av landremsan flyttades produktionen till ett kvinnokooperativ i Jeriko på Västbanken. Arbetet i kooperativet, som startades av PARC/Al-Reef Fair Trade, ger många kvinnor i trakten – ett av Västbankens fattigaste områden – möjlighet till en inkomst. Det stärker också kvinnornas självständighet. Hösten 2019 blev Al Reefs maftoul ekologiskt certifierad.

På vår Facebooksida har vi tidigare publicerat flera olika recept för maftoul och användningsområdet är stort. I princip används maftoul som couscous: att äta till kött-, fisk-, eller grönsaksgrytor, att blanda med kött eller kyckling, eller som en ingrediens i olika matigare sallader. Koka en del maftoul och två delar vatten – eventuellt med lite salt eller buljong – under lock på svag värme i cirka 7–8 minuter. Låt den stå en stund under lock innan servering, eller låt den svalna helt, för att använda den i sallader.  

Innehåll: Maftoul (palestinsk couscous)
Ingredienser: Fullkorn av vete*, vetemjöl*, salt, vatten
Ursprungsland: Palestina
* ekologisk ingrediens

Förpackat, marknadsfört och kvalitetskontrollerat av: Al Reef  for Investment and Agricultural Marketing Company, Al Ma’ahed St. Ramallah, Palestine.