Dags att beställa inför våren 2022

Årets försäljning av olivolja och andra varor från Palestina har gått över förväntan: I Stockholm sålde vi slut det mesta redan tidigt i somras. Även i de andra städer och på de andra orter där vi har försäljning, har intresset varit stort. Förutom i Sverige säljer vi i Jord och Frihet olivolja till Danmark, Norge och Tyskland (Hamburg).

Nu är den tid på året när vår partner i Palestina förbereder sig inför skörd och produktion. Både vad det gäller olivolja men också de övriga produkter vi importerar. Vid mitten av oktober skickar vi vår beställning till våra partners på Västbanken, en container som kommer våren 2022. Vi ber därför er kunder att fundera över hur mycket du/ni vill beställa inför nästa år.

Eftersom vi av ekonomiska och praktiska orsaker bara gör en beställning per år är det bra om ni funderar över ert behov för hela året. Tidigare om åren har vi ofta haft ett lager av olja framåt hösten, men de senaste åren har det mesta tagit slut mycket tidigare än förut. Det är naturligtvis glädjande, men det ställer också lite högre krav på er som kunder. Ju större beställningar ni vill göra, desto viktigare är det att ni skickar er beställning till oss så snart ni kan. Just nu är det det enda sätt vi kan garantera att ni får de varor och den mängd som ni önskar.

Nytt för i år är att vi även tar upp beställningar på 5-litersdunkar av olivolja för privatpersoner.

Palestinska varor för leverans våren 2022:

  • Olivolja på 5-litersdunk (ekologisk) – SLUTSÅLD
  • Olivolja på 75 centiliters flaska (ekologisk, minsta beställning är 6 flaskor)
  • Maftoul (palestinsk couscous, 800 gram, ekologisk)
  • Medjouldadlar (500 gram)
  • Mandel (påse à 250 gram)
  • Za’atar (kryddblandning, påse à 400 gram)
  • Olivoljetvål (från Nablus)
  • Palestinasjal (från Hebron)

(Förhoppningsvis är all olivolja av kvalitén extra virgin, men det vet vi inte säkert förrän skörden är klar.)

Slutpriserna sätts i samband med att vi tar emot leveransen, så där behöver vi avvakta. Prissättningen beror på flera faktorer: den aktuella valutakursen, hur stor eller liten skörden blir, och vad bönderna vill ha för den olja de producerar. Även priserna på frakt kan ändra sig från år till år. Som ni trogna kunder vet försöker säljer vi alltid oljan för lägsta möjliga pris och vi jobbar fortfarande helt och hållet ideellt.

Välkomna med era beställningar så snart som möjligt men innan 17:e oktober.

Naturligtvis går det bra att beställa även efter 4 oktober men då kan vi, som vi nämnde, inte garantera mängd eller att ni får precis det ni önskar.

I år har vi i Jord och Frihet, förutom import, distribution och försäljning av palestinska varor, även samlat in drygt 70 000:- i humanitärt stöd till befolkningen i Gaza, efter den israeliska ockupationsmaktens angrepp på enklaven i maj. Al Reef, våra partners på Västbanken, initierade kampanjen, och har under sommaren distribuerat över 500 matpaket (maftoul, dadlar, za’atar, olivolja och mjölkpulver) till särskilt utsatta familjer i Gaza.

/Jord och Frihet, oktober 2021