Gaza blöder – krisen är inte över

De senaste veckornas utveckling på den ockuperade Västbanken, i Gaza, i det ockuperade Östra Jerusalem och inne i Israel visar på två saker:

  • Att den nuvarande regeringen i Israel, tillsammans med de kolonialistiska bosättarorganisationerna där, är beredda att gå nästan hur långt som helst för att fortsätta fördriva, förnedra och tillintetgöra den palestinska befolkningen. Våldet har varit massivt och skoningslöst: nyhetsbilder, ögonvittnesskildringar och rapporter därifrån talar sitt tydliga språk.
  • Att det palestinska folket inte ger upp sin kamp mot ockupation och förtryck, utan istället, för första gången på många år på alla områden, gemensamt och samtidigt, sluter upp i protester mot den förda politiken. Mot ockupation, etnisk rensning och apartheid. För rättvisa.

Mot bakgrund av det som skett, och till stöd för Palestinas befolkning, genomför nu Jord och Frihet, tillsammans med Al Reef, våra partners på Västbanken, en ”blixtkampanj” för att bistå befolkningen i Gaza med matpaket. Under ett par veckors tid samlar vi in pengar till Al Reefs kampanj ”Gaza is bleeding” (Gaza blöder). Matvarorna kommer till stor del att köpas in från småbönder och kooperativ på Västbanken och distribueras till de mest behövande familjerna i Gaza av Al Reef. I kampanjen samarbetar vi med solidaritetsgrupper, konsumenter och Fair Tradeorganisationer i Europa, USA och Japan, det vill säga de grupper som vanligtvis arbetar med samma slags solidariska handel som vi i Jord och Frihet.

Vill du stödja kampanjen?

SWISH: 123 14 30 875, Jord och Frihet, ideell förening

Plusgiro: 31 76 35-1, Jord och Frihet, ideell förening

Märk inbetalningen ”Gaza”.

I mitten av juni för vi över det insamlade och i vi utgår från en grundplåt på 20 000:-

Om du vill ha uppdateringar om kampanjen rekommenderar vi att du följer oss på Facebook: fb.me/jordfrihet

Vi vet naturligtvis att det finns en mängd initiativ för att bistå Palestina och vi vet att allt stöd behövs! Palestinagrupperna i Sverige, PGS, har till exempel samlat in en miljon kronor till sjukvård och traumabehandling av barn i Gaza.

Länge leve Palestina!

/Jord och Frihet, maj 2021

Om du vill kan du använda bilden ovan för att snabbt swisha ett bidrag.