Olivträdsplantering till minne av Björn Pettersson

plants

När syndikalistkamraten, antifascisten och Palestinavännen Björn Pettersson alltför tidigt gick bort, sommaren 2016, fick vi i Jord & Frihet frågan om vi kunde hjälpa till med en insamling till minne av Björn och till stöd för Palestina. Vi tackade ja och insamlingen inbringade 15 000 kronor som vi i föreningen har skickat ned till våra samarbetspartners PARC (Palestinian Agricultural Relief Committees) i Palestina för plantering av olivträd.

I december distribuerade PARC stora olivträdsplantor till tre skolor i Jerusalemområdet: 30 plantor till Jaba’ High School för flickor, 90 plantor till Beit Ijza High School för flickor och 40 plantor till Beit Enan High School för flickor.

Valet av plantering på just skolor beslutades efter ett förslag från våra samarbetspartners. Tanken är dels att eleverna får möjlighet att stärka samhörigheten med jorden och med olivträden – den uråldriga symbolen för livet i Palestina – och dels att olivträdens frukter inom en inte alltför avlägsen framtid ska hjälpa de fattigare eleverna på skolorna att få en liten, extra inkomst. Eleverna vid de skolor där olivträden planterats kommer själva att kunna skörda oliverna och sälja dem till PARC för produktion av olivolja.

Vi i Jord & Frihet känner oss stolta över att ha fått möjlighet att delta i och vara med och utforma det här projektet till minne av Björn Pettersson. Vår förhoppning är att träden ska kunna växa sig stora i ett fritt Palestina.

Vi vill också önska alla våra kunder, vänner, bekanta och följare en God Jul och ett Gott Nytt År 2017. Eftersom våra lager i Stockholm, Göteborg och Malmö nu är helt tömda tar vi en liten paus men återkommer snart med information om när nästa sändning olivolja kan tänkas vara på ingång. Till nästa år har vi ökat mängden olja ytterligare lite grann. Våra partners på Västbanken är i skrivande stund ute bland kooperativen i byarna och registrerar mängden producerad olja, gör tester av kvalitén på den och diskuterar pris och behov.

Vi vill tacka alla er där ute: Ni som köper den olivolja vi importerar, ni som säljer den. Ni som hjälper oss att bära eller transportera lådor och sprider information om Jord och Frihets arbete. Som ni säkert redan vet är allt vårt arbete ideellt: under de tolv år vi jobbat med det här har ingen i föreningen fått lön eller arvode. Vi gör jobbet i solidaritet med det palestinska civilsamhället: med gräsrötterna, med bönderna och deras familjer och med alla andra som är beroende av inkomsterna från olivoljan. Mot ockupationen, för friheten!

/Jord & Frihet, december 2016

15327587_10208819785595414_1407349152_n