Prishöjningar tyvärr nödvändiga

Vår årliga container med varor från Palestina beräknas komma till Göteborg i mitten av april. Efter ankomst tar det ytterligare några dagar för avlastning, tullgenomgång, delning och utkörning, och sen påbörjar vi själva utlämningen till alla våra kunder. På grund av pandemin är dock saker lite mer osäkra än vanligt så vi återkommer när vi vet mer säkert. Ni som redan beställt kommer få mail när vi vet när era varor finns tillgängliga. Har ni ännu inte beställt går det såklart fortfarande bra att göra det här.

Tidigare i år gick vi i Jord & Frihet ut med att vi inte skulle höja priset på olja i år, utan behålla det pris vi hade förra året. Tyvärr måste vi ta tillbaka det löftet. Efter samtal med vår revisor och diskussioner inom vår förening har vi insett att vi behöver höja priset för en 75-centiliters flaska med ekologisk, extravirginolja till 130:- (inklusive moms). Även för våra andra varor kommer priset att behöva justeras uppåt.

Anledningen är att vi trots en prishöjning förra året gjorde en förlust på närmare 70 000 kronor. Mycket beroende på att eurokursen stigit så att vår prishöjning åts upp. Våra övriga avgifter hade inte heller minskat. Gör vi en förlust ytterligare ett år äventyrar vi våra möjligheter att fortsätta med vårt arbete i den skala vi har nu.

Under de drygt 15 år vi importerat palestinsk olivolja har våra riktlinjer varit ganska enkla:

  1. Vi gör det här arbetet för att stödja de palestinska bönderna, och därmed hela det palestinska civilsamhället.
  2. Vi betalar det pris våra partners, Al Reef, kommer överens med bönderna om. Vi betalar alltid hälften av fakturan då vi gör vår beställning på hösten, och hälften när containern anlänt.
  3. Vi arbetar, och har alltid arbetat, helt ideellt. Vi tar alltså inte ut några löner för vårt arbete. En del av våra transporter får vi dessutom hjälp med av solidariskt inställda kunder.
  4. Vi försöker hålla så låga priser vi kan för att kunna förse den svenska, norska och danska marknaden med högkvalitativ, solidariskt handlad olivolja.
  5. Ett eventuellt överskott går i första hand till att finansiera kommande leveranser eller till stödprojekt på Västbanken eller Gaza.

Vi tror att ni som kunder har samma uppfattning som vi har i den här frågan och vi hoppas att vår prishöjning i år inte ställer till problem för er. Vi kämpar för samma sak!

Jord & Frihet, mars 2021

PS. Vad pengarna går till när du köper en flaska olivolja kan du läsa om här..