Uppdatering inför 2018

Vintern 2017 slog vi i Jord & Frihet, ideell förening, ett nytt rekord igen: Vi ökade återigen vår import och tog hem den största sändning palestinsk olivolja någonsin sedan vi startade vår verksamhet för tretton år sedan! I mars fick vi hem nästan 7000 flaskor ekologisk, extra virgin- och ekologisk virginolja a 75 cl, och cirka 70 stycken 5-litersdunkar med samma produkt. Vi köpte även maftoul, eller ”palestinsk couscous” som det kallas ibland, en hantverksmässigt tillverkad veteprodukt från ett kvinnokooperativ i Jeriko, kryddblandningen za’atar, och några kartonger mandel från Jenin. Samt, som alla andra år, tvål från en av Nablus äldsta tvålfabriker, och Kuffeyias, eller Palestinasjalar, från den enda fabriken på Västbanken med sådan tillverkning.

Nu, i början av november, har vi nästan sålt slut på all den oljan. I Stockholm har vi bara ett par hundra flaskor kvar, i Göteborg och Malmö finns det fortfarande mindre mängder. Vill ni vara säkra på att ha olja under senhösten och vintern och vill köpa den direkt av oss beställer ni bäst via formuläret på vår hemsida www.jordfrihet.org. Minsta mängd om ni köper direkt är 6 flaskor, men för att underlätta vårt arbete ser vi helst att ni beställer en hel låda a 12 flaskor. I Stockholm har vi även en hel del maftoul och tvål kvar, samt sjalar, som vi försöker se till att ha i lager hela tiden.

Naturligtvis kan ni fortfarande köpa olja i de butiker som saluför den: De flesta Emmausbutiker i landet, Bokhandeln Info, Gryningen och ReOrient i Stockholm, Fram, Röda Stjärnan med flera i Göteborg, Ekolivs i Malmö, Alternativboden Lyktan i Gävle, Emmaus på Åland, bokaféet i Åbo, vinbaren Sabotören i Köpenhamn och många fler. På vår hemsida listar vi alla butiker där oljan säljs. Säljer ni vår olja och inte finns med på listan, eller undrar över något annat, kan ni nå oss via vår mejladress: info@jordfrihet.org Vi säljer även en hel del olja via lokala Palestinagrupper i landet, via PGS centralt och via andra solidaritetsgrupper i Sverige, Danmark, Finland och på Åland.

Inom kort skickar vi ett mejl till våra samarbetspartners Palestinian Agricultural Relief Committees, PARC, och deras företag Al Reef med vår nästa beställning. Vi betalar också ungefär hälften av vår beställning i förskott, i enlighet med de principer för rättvis och solidarisk handel som vi i föreningen arbetar efter. Nu i mitten av november avslutas olivskörden i Palestina och efter det träffar representanter för PARC/Al Reef företrädare för bondekooperativen och diskuterar mängd, kvalité och pris, och beslutar sedan hur mycket av oljan som kan exporteras och hur mycket som måste sparas för att täcka de lokala behoven. Kvalitén på den olja som ska exporteras kontrolleras noggrant i flera steg, både i egna och i fristående laboratorier. Med start tidigast i början av januari påbörjas så exporten av olivolja till köpare i främst Europa, USA och Japan, och någon gång tidigast från början av februari till senast slutet av april är oljan på plats i Sverige.

Vi har räknat ut att vi under de snart tretton år vi hållit på med import och försäljning av palestinsk olivolja har sålt över 50 000 flaskor. En handel som inneburit att vi skickat ned mer än två och en halv miljon svenska kronor till de palestinska bönderna för deras produkter. Det är ett arbete som vi är mycket stolta över, men vi vill samtidigt passa på att rikta ett stort tack till alla er som stödjer vår verksamhet genom att köpa och sprida information om den palestinska olivoljan. Tack ska ni ha! Den handel vi håller på med är ett mycket stort stöd för hela det palestinska civilsamhället.

Vill du hjälpa oss i vårt arbete är du välkommen att höra av dig till oss. Du når oss lättast och bäst genom att skicka ett mejl till info@jordfrihet.org Vårt arbete är helt ideellt och ibland hinner vi inte riktigt med allt vi vill. Särskilt i Malmö är våra medarbetare ganska ensam om att försörja den staden med olja. Är du intresserad kan det handla om att förvara några lådor olja hemma hos dig eller på din arbetsplats och hjälpa till med utlämning eller försäljning, att hjälpa oss att hitta nya försäljningsställen, göra reklam för oljan, ta med några lådor till de solidaritetsarrangemang som hålls vid olika tidpunkter, eller att påbörja försäljning i någon stad där vi ännu inte haft möjlighet att nå ut.

Jord & Frihet, november 2017