Årets olivolja snart här

Hej alla olivoljevänner! I början av mars ankommer årets sändning av palestinsk olivolja till Göteborgs hamn. Efter det ska containern lossas, lasten sorteras, delas upp och köras ut till olika adresser i Göteborg, Malmö och Stockholm. Ni som vill kan redan nu beställa via det formulär som finns på vår hemsida (gäller beställningar på mer än sex flaskor, för mindre kvantiteter se vår lista över återförsäljare och butiker).

I liten skala har vi de senaste åren introducerat andra produkter från Palestina. I denna sändning kommer bland annat maftoul (palestinsk couscous) som vi säljer i förpackningar om 800 gram för 55:- (bara i Stockholm), olivtvål från Nablus för 20:-/styck (Göteborg och Stockholm) eller keffiyehs/palestinasjalar (Stockholm). Kontakta oss via mail för att köpa dessa varor. Vårt huvudfokus har dock hela tiden varit olivoljan och i år importerar vi mer olja än någonsin tidigare.

Vi får i den kommande leveransen in både extra virgin- och virgin-olja. Båda naturligtvis ekologiska. Anledningen till att vi valt att beställa två sorter beror på att vi vill stödja ett specifikt kooperativ vi besökt som i år bara producerade jungfruolja.

Från och med den här sändningen kommer vi att höja priset på extra virgin-oljan från 100:- till 110:- (ink moms). Prishöjningen beror på valutaförändringar. Virginoljan kommer att kosta 100:-/flaska. Vilken olja ni som beställer mer än 6 flaskor får beror på tillgång i respektive stad. I butiker kan en eller båda sorterna finnas.

Vår inställning vad det gäller prissättning av olivoljan är att bönderna ska få det pris de förhandlat fram med våra samarbetspartners, oavsett valutaförändringar. Förutom en marginal för våra omkostnader vill vi också kunna skicka ned pengar till olika stödprojekt i Palestina. 2016 administrerade och delfinansierade vi till exempel ett projekt för plantering av olivträd på Västbanken, läs mer om det på vår hemsida. Där hittar du också en detaljerad redovisning av hur intäkterna för olivoljan fördelas, transparens är en självklarhet.

Allt arbete vi i Jord & Frihet gör är självklart ideellt. Vi vill tacka er alla för att ni köper den olivolja vi importerar. Vi vill också be er att fortsätta köpa den, uppmana och inspirera era vänner, släktingar, skol- eller arbetskamrater att pröva oljan, och försöka få era lokala handlare att beställa hem den. Har ni tips på hur vi ska kunna nå ut ännu bredare eller vill ni hjälpa oss att sälja, transportera eller göra reklam för olivoljan är ni välkomna att höra av er. Följ oss också gärna på Facebook för uppdateringar.

Den senaste tidens utveckling i Israel och Palestina är oroväckande. Nya bosättningar brer ut sig på palestinsk mark och inget tyder på att situationen kommer bli bättre i en nära framtid. Olivodlingen fyller fortsatt en mycket viktig funktion för hela samhället och genom att importera, sälja och köpa oljan är vi del i ett viktigt arbete för att bevara palestiniernas autonomi och försörjningsmöjligheter.