Uppdatering hösten 2016

Vintern 2016 tog vi i Jord & Frihet, ideell förening, hem den största sändning palestinsk olivolja någonsin sedan vi startade vår verksamhet för tolv år sedan: 6 600 flaskor ekologisk, extra virginolja a 75 cl och 32 stycken 5-litersdunkar med samma produkt. Som ett litet test beställde vi också drygt 100 påsar maftoul från ett kvinnokooperativ i Jeriko, en veteprodukt som också kallas ”palestinsk couscous”, men som snarare kokas som pasta och som för övrigt blivit mycket populär i just Italien.

Nu, i slutet av augusti, har vi nästan sålt slut på all den oljan, och även på den maftoul vi beställde hem. I Stockholm har vi bara ett par hundra flaskor kvar och i Göteborg är vårt lager i princip tömt för i år. I Malmö finns det fortfarande några hundra flaskor. Vill ni vara säkra på att ha olja i höst och vill köpa den direkt av oss beställer ni bäst via detta formulär . Minsta mängd om ni köper direkt är 6 flaskor, men för att underlätta vårt arbete ser vi helst att ni beställer en hel låda a 12 flaskor.

Naturligtvis kan ni fortfarande köpa olja i de butiker som saluför den: De flesta Emmausbutiker i landet, Kafe 44, Gryningen och ReOrient i Stockholm, Fram, Röda Stjärnan med flera i Göteborg, Ekolivs i Malmö, Alternativboden Lyktan i Gävle, Emmaus på Åland, bokaféet i Åbo, vinbaren Sabotören i Köpenhamn och många fler (se hela listan här). Vi säljer även en hel del olja via lokala Palestinagrupper i landet, via PGS centralt och via andra solidaritetsgrupper i Sverige, Danmark, Finland och på Åland.

Om en dryg månad skickar vi ett mejl till våra samarbetspartners Palestinian Agricultural Relief Committees, PARC, och deras företag Al Reef med vår nästa beställning. Vi betalar också ungefär hälften av vår beställning i förskott, i enlighet med de principer för rättvis och solidarisk handel som vi i föreningen arbetar efter. I mitten av oktober påbörjas olivskörden och i november avslutas den. Efter det träffar representanter för PARC/Al Reef företrädare för bondekooperativen och diskuterar mängd, kvalité och pris och beslutar sedan hur mycket av oljan som kan exporteras och hur mycket som måste sparas för att täcka de lokala behoven. Kvalitén på den olja som ska exporteras kontrolleras noggrant i flera steg, både i egna och i fristående laboratorier. Med start tidigast i mitten av januari påbörjas så exporten av olivolja till köpare i främst Europa, USA och Japan, och någon gång tidigast från början av februari till senast slutet av april är oljan på plats i Sverige.

Kort film från vår resa till Palestina förra hösten

Vi har räknat ut att vi under de snart tolv år vi hållit på med import och försäljning av palestinsk olivolja har sålt närmare 50 000 flaskor. En handel som inneburit att vi skickat ned ungefär två och en halv miljon kronor till de palestinska bönderna för deras produkter. Det är ett arbete som vi är mycket stolta över, men vi vill samtidigt passa på att rikta ett stort tack till alla er som stödjer vår verksamhet genom att köpa och sprida information om den palestinska olivoljan. Tack ska ni ha! Den handel vi håller på med är ett mycket stort stöd för hela det palestinska civilsamhället.

Vill du hjälpa oss i vårt arbete är du välkommen att höra av dig till oss. Du når oss lättast och bäst genom att skicka ett mejl till info@jordfrihet.org. Vårt arbete är helt ideellt och ibland hinner vi inte riktigt med allt vi vill. Särskilt i Malmö är våra medarbetare ganska ensam om att försörja den staden med olja. Är du intresserad kan det handla om att förvara några lådor olja hemma hos dig eller på din arbetsplats och hjälpa till med utlämning eller försäljning, att hjälpa oss att hitta nya försäljningsställen, göra reklam för oljan, ta med några lådor till de solidaritetsarrangemang som hålls vid olika tidpunkter, eller att påbörja försäljning i någon stad där vi ännu inte haft möjlighet att nå ut.

Jord & Frihet, augusti 2016